Iniciativa AI dětem

Generic filters
Exact matches only
Search in title
Search in content
Search in excerpt

AI dětem pro knihovny

Zimní konference o AI a vzdělávání pro knihovnice a knihovníky

Proběhne: 11/12 2023, 8.30—15.00 hodin
Vstupenky: 350 Kč
Kde: Městská knihovna — pobočka Petřiny, U Petřin 2511/1, Praha 6
Pro koho: pro knihovníky a knihovnice z ČR
Dotazy směřujte na Mílu Lince z MLP: miloslav.linc@mlp.cz

Co je to umělá inteligence (AI — Artificial inteligence) a jakým způsobem proměňuje nejen svět vzdělávání? Přijměte pozvání na celodenní konferenci do nových prostor knihovny Petřiny.

Konferenci zahájíme úvodní teoretickou přednáškou na téma umělá inteligence. Budou následovat 2 bloky paralelně běžících workshopů a přednáška o tom, jakou roli hraje umělá inteligence v dezinformacích.

K dispozici bude pro účastníky na místě káva a drobné občerstvení.

Konferenci pořádá Městká knihovna a AI dětem.

Program

9.00—9.05

Úvod konference

9.05—11.00

AI v kontextu našeho světa (úvodní přednáška)

11.00—11.15

Pauza na kávu

11.15—12.15

Workshopy 1. blok

12.15—13.00

Pauza na oběd

13.00—14.15

Umělá inteligence a dezinformace (přednáška)

14.15—14.30

Pauza na kávu

14.30—15.30

Workshopy 2. blok

15.30—15.45

Zakončení konference

Přednášky

Přednášející: Eva Nečasová

Úvodní část je zaměřena na teoretickou rovinu AI: Jak daleko sahá její historie? Co to je a jak funguje strojové učení? Které významné změny tato technologie přináší do našeho světa? Kde všude dnes AI najde své využití? Jaké jsou její právní aspekty? Co je to etická práce s daty a etika umělé inteligence obecně? Jaké jsou největší výzvy, které musí naše společnost v souvislosti s AI zvládnout? A jaké jsou argumenty pro vzdělávání se v této oblasti?

Přednášející: Eva Nečasová

Umělá inteligence je už roky prorostlá do společnosti a utváří realitu, jak ji vnímáme dnes. Jakou roli hrají doporučovací systémy, co přinesly v nedávných letech, a co v souvislosti s generativními modely přinesou v budoucnu — to jsou otázky, které bychom si měli intenzivně klást.

Bloky workshopů

Tyto workshopy poběží paralelně ve dvou identických blocích. Účastníci si tedy mohou vybrat dva z nabízených čtyř.

Přednášející: Alena Reslová (Odpovědné občanství)

Chcete mít díky AI náskok před ostatními? Představíme vám nejnovější AI pomocníky — DigiHavla a Digiexperta. Ukážeme vám, jak digitální lidi a experty využít na cestě za poznáním a jak udělat vzdělávací proces zábavnější, rychlejší a efektivnější.

Přednášející: Martin Richter, Ondra Hrách (Aignos)

Generativní umělá inteligence se stává důležitým nástrojem i v oblastech, u kterých by to před pár lety čekal jen málokdo. Jak se prostřednictvím AI proměňuje umění, design i celá vizuální realita a jak s tím pracovat? Prozkoumejte s námi prostor pro tvůrčí inspiraci, představivost i sebevyjádření.

Přednášející: Radovan Lupták (AI dětem)

Co si myslí děti o AI? Jak jim lze umělou inteligenci představit? Lze učit AI bez počítače? Jak začlenit AI do kroužku programování?

Na workshopu si prakticky vyzkoušíme AI hříčky a Teachable Machine. Prozkoumáme interaktivní robotí příběh (expedice.roboti.gg). Budou představené i složitější programovací úlohy s nástrojem machinelearningforkids.co.uk a jeho propojení s dětským programovacím prostředím Scratch.

Pro vyzkoušení nástrojů a her doporučujeme mít sebou vlastní notebook s webkamerou. Znalosti programování nejsou nutné.

Přednášející: Michal Kučerák (DOX)

Jsme součástí revoluce, která digitalizuje naši paměť, vzpomínky, touhy a představy. Nástroje, které označuje slovem „umělá inteligence“, jsou generací počítačových programů schopných řešit sofistikované úkoly. Problémem jsou data, ze kterých se tyto systémy učí. Jsou plné předsudků, zjednodušování a zkreslování reality.

V rámci workshopu si představíme umělou inteligenci, pobavíme se o rozdílu mezi strojovým učením a neuronovou sítí a dále si ukážeme příklady algoritmů, kterých aplikace do praxe vyvolává kontroverzi, diskriminaci nebo nerovnováhu.

Přednášející

Vystudoval translatologii na FF UK se zaměřením na strojový překlad a poté působil jako lingvista v oblasti konverzační AI – v úspěšném akademickém týmu Alquist a ve firmě PromethistAI, vyvíjející chytré digitální persony zaměřené na oblast well-beingu. Nyní se věnuje vzdělávacímu projektu Aignos, který se snaží šířit digitální gramotnost o AI.

Kurátor, výzkumný pracovník a lektor. Spolupracuje s Centrem současného umění DOX a TBA21-Academy, kde vede projekt Ocean-Archive.org. Je studentem doktorského studia na Fakultě výtvarných umění VUT v Brně a autorem projektu #DATAMAZE (DOX, Praha, 2018—2022). Je součástí týmu, který realizuje festival UROBOROS.

IT analytik a učitel informatiky a programovaní na základní škole, se zájmem o nové technologie.

Zakladatelka neziskové iniciativy AI dětem (umělá inteligence dětem). Stojí také za metodikami Hello Ruby pro školy. Mimo vzdělávání se věnuje designu pod značkou designity.cz.
Zakladatel neziskového vzdělávacího spolku Aignos. Od roku 2016 pracuje jako UX a UI designér. Věnuje se využití AI aplikací ve startupovém prostředí a kreativních oborech. S týmem obsadil druhé místo na inovačním hackathonu Robothon věnovaném řešení výzev dnešní doby pomocí AI. V rámci studií na UK se zabývá vlivem AI na mediální prostředí.

Zakladatelka iniciativy Odpovědné občanství, která uvedla do výuky občanské výchovy první digitální osobnost — DigiHavla. Propagátorka změny stylu výuky na českých školách — přemýšlení místo biflování.